Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ο χαρταετός


      Ο χαρταετός είναι μία ελαφριά κατασκευή, σκοπός της οποίας είναι να πετά με τη βοήθεια του αέρα. Η συνήθεια του πετάγματος του χαρταετού προέρχεται από την Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε περίπου το 1000 π.Χ. Είναι δημοφιλής σήμερα στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ταϊλάνδη και στο Αφγανιστάν.

   Ο χαρταετός μακριά από τα καλώδια της ΔΕΗ!
 Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας!
Και στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν χαρταετοί. Ο Αρχύτας έκανε μελέτες πάνω στις πτήσεις χαρταετών, τις οποίες αργότερα συμβουλεύθηκε ο Γαλιλαίος. Επίσης, αγγειογραφίες της εποχής εκείνης (4ος π.Χ. αιώνας) δείχνουν μια νεαρή κοπέλα να πετάει χαρταετό. Στη σύγχρονη Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι μέρος των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας. Μερικοί θεωρούν ότι πετώντας χαρταετό διώχνουν μακριά το κακό.

Σε κάθε μέρος της Ελλάδας οι χαρταετοί παλαιότερα είχαν και διαφορετική ονομασία. Οι Σμυρνιοί τούς έλεγαν «τσερκένια», οι Κωνσταντινουπολίτες «ουτσουρμάδε»ς, οι Πόντιοι «πουλία», οι Θρακιώτες «πετάκια», οι Επτανήσιοι «φυσούνες». Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι χαρταετοί ονομάζονταν «αστέρια», «ψαλίδες», «φωτοστέφανα».

                                                                                                Τσιτσεκίδου Αναστασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου