Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Μεταλλαγμένο; Να το φάω ... να μην το φάω ...;


Με λίγα λόγια θα σας παρουσιάσω ένα ντοκιμαντέρ που είδα στην τηλεόραση σε μια δημοσιογραφική εκπομπή. Το ντοκιμαντέρ αφορούσε τα μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ή αλλιώς μεταλλαγμένα είναι τρόφιμα στα οποία έχουν εισαχθεί γονίδια από άλλους ζωικούς ή φυτικούς οργανισμούς, προκειμένου να αποκτήσουν κάποιες ιδιότητες των οργανισμών αυτών. Στις μέρες μας έχουν αρχίσει επικίνδυνα να προωθούνται από διάφορες εταιρείες που επωφελούνται οικονομικά από το εμπόριο των μεταλλαγμένων. Έτσι, ενώ ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι είναι επιβλαβή για την υγεία, παρ’ όλ’ αυτά ένα ποσοστό μεταλλαγμένης τροφής καταλήγει στο πιάτο του καταναλωτή εν αγνοία του. Με τον τρόπο αυτό τα μεταλλαγμένα επιδιώκουν να κατακτήσουν τον κόσμο. Διάφορες οργανώσεις, με κυριότερη την Greenpeace, προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι επιβλαβή για την υγεία. Έτσι, με τον καιρό δημιουργηθήκαν δύο αντιμαχόμενες πλευρές, οι υποστηρικτές των μεταλλαγμένων και οι επικριτές τους.

Οι επικριτές τους προσπαθούν να αποδείξουν ότι τα μεταλλαγμένα μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα καταστροφικά για το περιβάλλον, καθώς η παρέμβαση στη φύση μπορεί να διαταράξει τη διατροφική αλυσίδα. Οι μέλισσες έχει παρατηρηθεί πως αποφεύγουν συστηματικά τα μεταλλαγμένα φυτά και ξέρουμε ότι χωρίς τις μέλισσες δεν μπορεί να γίνει η επικονίαση των φυτών! Επίσης, πειράματα έχουν αποδείξει πως στις καλλιέργειες μεταλλαγμένων σολομών, αν από ένα λάθος ξεφύγει ένας σολομός και συμπεριφερθεί κανονικά στο περιβάλλον και για παράδειγμα κάνει απογόνους, σε λίγα χρόνια το είδος θα εξαφανιστεί, αφού αποδείχθηκε πως οι μεταλλαγμένοι σολομοί έχουν μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα. Μα πιο πολύ καταστροφικό μπορεί ίσως να αποβεί αυτό για τον άνθρωπο, γιατί αν πιάσουμε και φάμε τον απόγονο του μεταλλαγμένου σολομού, τότε, χωρίς να το ξέρουμε, θα έχουμε φάει μεταλλαγμένη τροφή. Άλλο επιχείρημα: οι επιστήμονες, θέλοντας να αποδείξουν ότι ο μεταλλαγμένος σπόρος είναι θανατηφόρος για τους διάφορους οργανισμούς, έκαναν ένα πείραμα. Τάισαν διάφορες κάμπιες με μεταλλαγμένο σιτάρι και κάποιες με μη μεταλλαγμένο. Παρατήρησαν πως μετά από λίγο καιρό οι μισές από τις πρώτες κάμπιες πέθαναν.

Οι επικριτές των μεταλλαγμένων προτείνουν οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες να αντικατασταθούν από τις βιολογικές, που είναι σίγουρα ακίνδυνες για την υγεία μας. Προτείνουν επίσης στις συσκευασίες μεταλλαγμένων να αναγράφεται ειδική επιγραφή, για να γνωρίζει ο κόσμος τι τρώει, διότι, όταν δεν υπάρχει ειδική επιγραφή, οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταγράψουν ότι κάποια αρρώστια προκλήθηκε από μεταλλαγμένη τροφή.

Το έδαφος στην Αφρική είναι άγονο,
οι άνθρωποι πεινούν
Η άλλη πλευρά απαντά ότι τα μεταλλαγμένα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις διάφορες αρρώστιες  στις καλλιέργειες και να αναπτυχθούν χωρίς τα καρκινογόνα φυτοφάρμακα εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη παραγωγή χωρίς χημικά. Επιπλέον, είναι σχεδιασμένα να αντέχουν σε δυσμενή καιρικά φαινόμενα. Αυτό θα εξυπηρετήσει πολύ τους ανθρώπους που ζουν στην Αφρική και θα αντιμετωπιστεί ο υποσιτισμός τους, καθώς δε θα καταστρέφονται πια οι καλλιέργειές τους. Το τελευταίο επιχείρημα που προβάλλουν οι υποστηρικτές των μεταλλαγμένων τροφίμων είναι πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους.

Συμπέρασμα; Τα μεταλλαγμένα λύνουν πολλά προβλήματα. Θα πρέπει όμως πρώτα να γίνουν πάρα πολλά πειράματα και να μας αποδείξουν ότι δε θα απειλήσουν το περιβάλλον ή τον άνθρωπο, πριν αποφασίσουμε να τα βάλουμε στο πιάτο μας.

Πιάδης Θεόδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου