Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Λίγο αίμα σώζει ζωές

Στις 10 του Φλεβάρη, ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, επισκέφτηκε το σχολείο μας ο κύριος Γεώργιος Μαρτίνης, αιματολόγος, για να μας ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να δώσει αίμα και να λύσει όλες τις απορίες μας σχετικά με το θέμα της αιμοδοσίας.
Κάντε κλικ πάνω στις εικόνες,
για να τις δείτε σε μεγέθυνση





Μάθαμε ότι κάποιος μπορεί να γίνει εθελοντής από την ηλικία των 17 με συναίνεση των γονέων και από 18 ετών μόνος τους. Μάθαμε για όλη τη διαδικασία της αιμοδοσίας, η οποία είναι μία ανώδυνη και εντελώς ακίνδυνη για τον αιμοδότη διαδικασία. Εξάλλου το αίμα που δίνουμε ο ίδιος ο οργανισμός μας το αναπληρώνει σε λίγες ημέρες.  Αφού ο αιμοδότης δώσει αίμα, αυτό ελέγχεται και, αφού διαπιστωθεί η καταλληλότητά του, μπορεί να γίνει η μετάγγισή του σε κάποιον ή ο διαχωρισμός των συστατικών του σε ερυθρά αιμοσφαίρια, σε λευκά αιμοσφαίρια και σε πλάσμα. Έπειτα, το αίμα φυλάσσεται σε μεγάλα ψυγεία. Δυστυχώς, όμως, το αίμα που φυλάσσεται στην Ελλάδα δεν επαρκεί για τις ανάγκες μας και αναγκαζόμαστε να κάνουμε εισαγωγή αίματος.


Αφού ολοκλήρωσε την ενημέρωσή του, ο κύριος Μαρτίνης μάς προέτρεψε να διατυπώσουμε τις ερωτήσεις μας. Διευκρίνισε πως θα πρέπει, πριν δώσουμε αίμα, να ενημερώνουμε τους υπεύθυνους της αιμοδοσίας για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχουμε και αν έχουμε πάρει κάποιο φάρμακο τις τελευταίες ημέρες. Μας τόνισε ότι για τον αιμοδότη κίνητρο δεν μπορεί να είναι κάποιο κέρδος που μπορεί να έχει, όπως τα χρήματα, διότι η αιμοδοσία είναι μία εθελοντική κίνηση του καθενός μας, και ότι αρκεί μόνο να σκεφτούμε πως όλοι μας είναι πολύ πιθανό σε κάποια στιγμή της ζωής μας να χρειαστούμε αίμα.

Πριν φύγει ο κύριος Μαρτίνης μας μοίρασε κάποια φυλλάδια σχετικά με την αιμοδοσία.

Η γνώμη μου είναι πως όλοι οι άνθρωπο πρέπει να δίνουν λίγο από το χρόνο τους για να δώσουν αίμα, γιατί λίγο αίμα σώζει ζωές!


Γκουρίδου Θεόπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου