Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Καλλιπάτειρα, η πρώτη γυναίκα φίλαθλος


Η πρώτη διάσημη φίλαθλος ήταν η Καλλιπάτειρα, μία γυναίκα που αγνόησε τους κανονισμούς της εποχής, για να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα είχαν κάποιους κανόνες και οι αθλητές που τους παρέμβαιναν τιμωρούνταν με πρόστιμο, με αποκλεισμό ή με δημόσια μαστίγωση. Η αυστηρότητα δεν περιοριζόταν μόνο στους αθλητές, αλλά και στους θεατές, οι οποίοι έπερεπε να μην είναι δούλοι ή ιερόσυλοι. Η απαγόρευση συμπεριλάμβανε και τις γυναίκες. Η γυναίκα που θα παραβίαζε τον κανονισμό και θα εισέρχονταν στο στάδιο θα τιμωρούνταν με θάνατο και συγκεκριμένα θα την έριχναν από το Τύπαιο, το βουνό της Ολυμπίας. Η μόνη γυναίκα που παρακολουθούσε τους αγώνες ήταν η ιέρεια της Δήμητρας Χαμύνης.

Αναφέρεται, λοιπόν, πως μία γυναίκα από τη Ρόδο, η Φερενίκη ή Καλλιπάτειρα, κόρη του Διαγόρα που ήταν ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της πυγμαχίας, επειδή ήθελε να παρακολουθήσει τον γιο της Πεισίδωρο, μεταμφιέστηκε σε άντρα γυμναστή και μπήκε μέσα στο στάδιο. Τη στιγμή που ο γιος της αναδείχτηκε νικητής δεν κρατήθηκε και έτρεξε μέσα στο γήπεδο. Καθώς έτρεχε όμως, της πιάστηκε ο χιτώνας που φορούσε και, έτσι, αποκαλύφθηκε το γυναικείο της σώμα. Την συνέλαβαν και την οδήγησαν στους Ελλανοδίκες, για να δικαστεί. Εκείνοι, όμως της χάρισαν τη ζωή τιμώντας τον πατέρα της, τα τρία αδέρφια της, τον ανιψιό της και τον γιο της, οι οποίοι ήταν όλοι ολυμπιονίκες.

Μετά το γεγονός αυτό, που έγινε περίπου το 396 π.Χ., η Ολυμπιακή Βουλή ψήφισε νόμο που υποχρέωνε τους γυμναστές να μπαίνουν στο στάδιο γυμνοί, όπως έκαναν και οι αθλητές. Επειδή η Καλλιπάτειρα αψήφησε τις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής κατά των γυναικών, θεωρείται σύμβολο των αγώνων των γυναικών για ισότητα.
                                                                                      Παντελίδου Δήμητρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου