Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Γαλαζοαίματοι

     Η 12χρονη Αγγλίδα Polly Neti είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι … μόνο που το αίμα της είναι … μπλε! Υπεύθυνο για την κατάσταση είναι το αντισυλληπτικό χάπι που έπαιρνε η μητέρα της, πριν μείνει έγκυος. 

Υποστηρίζεται πως στον κόσμο υπάρχουν 7.000 περίπου άτομα, των οποίων το αίμα έχει μπλε απόχρωση. Αποκαλούνται κυανητικοί. Στο αίμα τους ο σίδηρος έχει αντικατασταθεί από … χαλκό! Το χρώμα μπλε ιώδες, δηλαδή, προέρχεται από προσμείξεις σιδήρου και χαλκού.

Άλλο εντυπωσιακό; Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι κυανητικοί δεν υποφέρουν από τις συνήθεις ασθένειες του αίματος, καθώς τα μικρόβια αποτυχαίνουν όταν επιτίθενται στα κύτταρα του αίματος. Επιπλέον, το αίμα των κυανητικών πήζει πολύ πιο γρήγορα και οι τραυματισμοί, ακόμη και οι πιο σοβαροί, δεν προκαλούν αιμορραγία. Για τους παραπάνω λόγους, το μπλε αίμα θεωρείται η εξέλιξη του ανθρώπινου αίματος.


Ίσως, λοιπόν, και στους παλαιότερους χρόνους υπήρχαν άνθρωποι με μπλε αίμα, αφού στο Μεσαίωνα κάποιοι ιππότες με ευγενή καταγωγή λέγεται πως ήταν κυανητικοί λόγω του χαλκού στην πανοπλία τους. Από τότε, ονομαζόταν “γαλαζοαίματος” όποιος ήταν πλούσιος, με ευγενή καταγωγή και ξεχώριζε, λόγω της ανοσίας που του προσέφερε το αίμα του, από τους άλλους “κοινούς” θνητούς.
 
  Νιτσάκης Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου