Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Η αφή της Ολυμπιακής φλόγας


Η Ολυμπιακή φλόγα είναι ένα σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ελλάδας που αναπαριστούσε την κλοπή της φωτιάς των θεών από των Προμηθέα. Η Ολυμπιακή φλόγα τότε, όπως και τώρα, έμενε αναμμένη καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων.

Σήμερα η αφή (το άναμμα) της Ολυμπιακής φλόγας γίνεται το Μάρτιο κάθε ολυμπιακής χρονιάς στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, στο βωμό της Ήρας, που βρίσκεται μπροστά στο ναό της. Κατά την ώρα της τελετής ο βωμός πλαισιώνεται από ιέρειες με αρχαιοπρεπείς ενδυμασίες, ενώ η Εστιάς Ιέρεια, χρησιμοποιώντας ένα μεταλλικό κάτοπτρο και κάνοντας επίκληση στο θεό Απόλλωνα, ανάβει από τις ακτίνες του Ήλιου δάδα και αμέσως μεταδίδει τη φλόγα σε κρατήρα (μικρό πήλινο αγγείο), που περιέχει εύφλεκτη ύλη. Από την Ολυμπία η φλόγα μεταφέρεται με δρομείς και μεταφορικά μέσα στη χώρα τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων.





Για πρώτη φορά στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες η αφή έγινε το 1936 με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου. Επιστημονικός υπεύθυνος αυτής της πρώτης αφής ήταν ο καθηγητής φυσικής Σαλτερής Περιστεράκης.


Χρυσαφίδου Στεφανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου