Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Σβήστο!

    Μια μέρα πήγα με τους γονείς μου στην πόλη και, ενώ περπατούσαμε για να πάμε σε ένα μαγαζί, είδα μία κυρία, φαινόταν ότι ήταν έγκυος, να ανάβει τσιγάρο. Μου φάνηκε κάπως άσχημο και, έτσι, από περιέργεια, έψαξα να βρω πληροφορίες για το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    Όταν, λοιπόν, μια έγκυος γυναίκα καπνίζει, τα βλαβερά και επικίνδυνα συστατικά του τσιγάρου, όπως η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα, φτάνουν στον πλακούντα, απ’ όπου το έμβρυο απορροφά τα θρεπτικά συστατικά από τη μητέρα. Συνεπώς, με το κάπνισμα η φυσιολογική λειτουργία του πλακούντα εμποδίζεται λόγω της έλλειψης οξυγόνου.

    Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν κατά 20% περισσότερες πιθανότητες, σε σχέση με αυτές που δεν καπνίζουν, να γεννήσουν μωρό με πολύ μικρό βάρος. Επιπλέον, όταν μία έγκυος καπνίζει, το μωρό της στο μέλλον θα είναι ευάλωτο σε παθήσεις όπως η πνευμονία, η βρογχίτιδα κ.α.

Τελικά, η κυρία που είδα έκανε πολύ μεγάλο λάθος που κάπνιζε. Όχι βέβαια πως θα πρέπει να καπνίζουν όλοι οι άλλοι, αλλά η συγκεκριμένη κυρία έκανε κακό όχι μόνο στον εαυτό της, αλλά και στο έμβρυο, στο ίδιο της το παιδί. Δεν ήταν κάπως άσχημο, όπως μου φάνηκε στην αρχή, αλλά εγκληματικό.

  Νιτσάκης Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου