Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Προέλευση αποκριών-καρναβαλιού

Η λέξη απόκριες ή αποκριές προέρχεται από τις λέξεις από+κρέας, σημαίνει την αποχή από το κρέας, την προετοιμασία για τη μεγάλη νηστεία πριν το Πάσχα. Η λέξη καρναβάλι είναι λατινικής προέλευσης και αποτελείται από τις λέξεις carne (caro, carnis = κρέας) levare (levo=σηκώνω). Στα λατινικά, συνεπώς, η λέξη καρναβάλι έχει την ίδια έννοια με τη λέξη απόκριες και σημαίνει την αποχή από το κρέας, την είσοδο στη Μεγάλη Σαρακοστή.

Οι απόκριες έχουν προέλευση Θρακική, και προέρχονται από την λατρεία του Θεού του κρασιού και του κεφιού, Διονύσου. Ο Διόνυσος είχε μαζί του τους Σάτυρους και τους Σελινούς, οι οποίοι έβαζαν στα κεφάλια τους στεφάνι από κισσό, φόραγαν μάσκες, και ντύνονταν με δέρματα ζώων. Οι λάτρεις του Διόνυσου ζαλισμένοι από το κρασί του Βάκχου χυδαιολογούσαν, θορυβούσαν, και χόρευαν.

Τον 2ο  αιώνα μ.Χ. οι Βακχικές γιορτές εισήχθησαν στην Ρώμη και ονομάστηκαν "Σατουρνάλια", προς τιμήν του Σατούρνου (του Κρόνου δηλαδή). Κατά την διάρκεια των γιορτών αυτών υπήρχε πλήρη κατάλυση των κοινωνικών κανόνων, οι δούλοι ελευθερώνονταν, μπορούσαν και διακωμωδούσαν τους αφέντες τους και φόραγαν τα ρούχα τους.

Το Καρναβάλι, στη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα, έχει τις ρίζες του στην περίοδο του Μεσαίωνα. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Βενετία και τη Ρώμη και αργότερα επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες. Οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού ανοίγουν με την είσοδο του Βασιλιά Καρνάβαλου στην πόλη στη συνοδεία άλλων αρμάτων και πολλών μασκαρεμένων. Στα πιο παλιά χρόνια ο Καρνάβαλος ήταν ζωντανό πρόσωπο,σιγά-σιγά όμως έδωσε τη θέση του σε μια πελώρια φιγούρα κατασκευασμένη από σίδερο και χαρτί.
Εκδηλώσεις Καρναβαλιού γίνονται και σήμερα σε πολλές χώρες του κόσμου, με γνωστότερα το Καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και το καρναβάλι της Βενετίας.

Το έθιμο τελικά, αν και καταπολεμήθηκε από την εκκλησία λόγω της εθνικής (ειδωλολατρικής) καταγωγής του, επικράτησε και μάλιστα επεκτάθηκε η χρονική του διάρκεια στις τρεις εβδομάδες του Τριωδίου. Το Τριώδιο για το Χριστιανικό εορτολόγιο είναι οι τρεις εβδομάδες πριν από την μεγάλη Σαρακοστή, η οποία αρχίζει από την Καθαρά Δευτέρα έως την Κυριακή των Βαΐων.

                                                             Δούκογλου Φωτεινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου