Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Οδός Ελευθερίου Βενιζέλου

Κορυφαίος πολιτικός της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Γεννημένος στις Μουρνιές της Κρήτης το 1864, σπουδάζει Νομικά στην Αθήνα και, με την επιστροφή του στην Κρήτη, διακρίνεται αμέσως στην Κρητική Βουλή. Το 1905 επιχειρεί να υλοποιήσει το μεγάλο όνειρο της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα οργανώνοντας το ένοπλο κίνημα του Θερισού.

Ο Βενιζέλος υπογράφει τη συνθήκη των Σεβρών
Το 1910 ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος τον καλεί να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας. Στις μέρες του η Ελλάδα συμμετέχει στον Α΄ και Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η ελληνική επικράτεια διπλασιάζεται σε έκταση (ενσωματώνονται η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Κρήτη, τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, η Δ. Θράκη), αλλά και διχάζεται ο ελληνισμός εξαιτίας της σύγκρουσής του με τον φιλογερμανό βασιλιά Κωνσταντίνο. Με τις συνθήκες του Νεϊγύ και των Σεβρών η Ελλάδα επεκτείνεται έως την Αν. Θράκη και στη Σμύρνη. Το 1920 αποχωρεί στο Παρίσι, ύστερα από την ήττα του στις εκλογές. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922) συμμετέχει το 1923 στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη της Λωζάννης, με την οποία καθορίστηκαν τα ελληνικά σύνορα στη σημερινή τους μορφή. Αναλαμβάνει την πρωθυπουργία τα έτη 1928-1932. Υπογράφει εκείνη την περίοδο ειρήνη με τον Κεμάλ Ατατούρκ της Τουρκίας. Μετά την ήττα του στις εκλογές του 1932, και έπειτα από ένα ανεπιτυχές στρατιωτικό πραξικόπημα που οργάνωσε, καταφεύγει στο Παρίσι, όπου και πέθανε το 1936.

Η Ελλάδα που δημιούργησε ο Βενιζέλος με τη Συνθήκη των Σεβρών

Αν δεν υπήρχε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ίσως η Ελλάδα σήμερα να ήταν κατά πολύ μικρότερη. Ας μην ξεχνάμε ότι επί των ημερών του η Δ. Θράκη, δηλαδή η περιοχή μας, γνώρισε την ελευθερία.

Μελένιου Δήμητρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου