Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Αρχαία Ελλάδα και Ολυμπιακοί Αγώνες


      Τα Ολύμπια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα, ήταν η πιο σημαντική αθλητική οργάνωση της Αρχαίας Ελλάδας και διεξαγόταν από το 776 π.Χ. και κάθε τέσσερα χρόνια στην Ολυμπία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γινόταν προς τιμή του Ολυμπίου Διός, ο οποίος πίστευαν πως ευχαριστιόταν από τις εκδηλώσεις. Στα Ολύμπια έπαιρναν μέρος αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα.

Τα τέσσερα χρόνια, η τετραετία μέχρι την έναρξη των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, ονομαζόταν πενθετηρίς, καθώς οι αρχαίοι συμπεριλάμβαναν και τα δύο έτη της διοργάνωσης που σημάδευαν την αρχή και το τέλος της περιόδου. Η περίοδος των τεσσάρων χρόνων από τη μια διοργάνωση στην άλλη ονομαζόταν και Ολυμπιάδα. Η αρίθμηση των Ολυμπιάδων αποτελούσε και έναν τρόπο προσδιορισμού του χρόνου. Κάθε Ολυμπιάδα έπαιρνε το όνομα του νικητή του δρόμου σταδίου, του πιο δημοφιλούς αγωνίσματος.
Αρχαία Ολυμπία, το στάδιο.
Χρονολογείται περί τον 4ο αι. π.Χ.
 
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξαγόταν κατά την πρώτη πανσέληνο μετά το θερινό ηλιοστάσιο και διαρκούσαν πέντε ημέρες. Την τελευταία μέρα των Ολυμπιακών αγώνων γινόταν η απονομή των στεφάνων. Οι νικητές στεφανώνονταν με ένα κλαδί αγριελιάς από το ιερό δέντρο της Ολυμπίας. Με την απονομή του στεφανιού αναγγέλλονταν το όνομα του αθλητή μαζί με αυτό του πατέρα του και της πατρίδας του. Με την επιστροφή των ολυμπιονικών στην πόλη, γκρεμιζόταν τμήμα του τείχους της για την είσοδό τους, ενώ σε πολλές πόλεις προβλεπόταν η εφ’ όρου ζωής δωρεάν σίτιση του ολυμπιονίκη, μια προσφορά που έγινε και στο Σπύρο Λούη όταν κέρδισε το μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς του 1896, τη χρονιά που αναβίωσαν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες.


                                                                   Μια ολυμπιακή διοργάνωση το 536 π.Χ.

  Τσιτσεκίδου Αναστασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου