Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη από μία εκπαιδεύτρια σκύλων

Το επάγγελμα της κυρίας Μόνικας Βαλασούδη, εκπαιδεύτριας σκύλων, κίνησε την περιέργεια των παιδιών της Δημοσιογραφικής Ομάδας του σχολείου μας. Και τι κάναμε; Μα … το πιο απλό, την προσκαλέσαμε στο σχολείο μας και εκείνη αμέσως αποδέχτηκε την πρόσκληση και απάντησε πολύ πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις μας. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι η μεγάλη αγάπη που τρέφει για το επάγγελμά της και, φυσικά, για τα σκυλιά, κάτι το οποίο θα το διαπιστώσετε διαβάζοντας παρακάτω τη συνέντευξη.


Συνέντευξη: Καρπούζη Κατερίνα, Πετρίδου Αθανασία, Φραντζάκη Αγγελική.

  1. Με τι ασχολείστε;

Είμαι εκπαιδεύτρια σκύλων. Εκπαιδεύω σκυλιά κάθε ράτσας.



  1. Πόσο καιρό κάνετε αυτή τη δουλειά;

Εδώ και 20 χρόνια.



  1. Για ποιο λόγο πρέπει να εκπαιδευτεί  ένας σκύλος;

Ένα σκυλί μπορεί να είναι οδηγός τυφλών, μπορεί να είναι “φάρμακο” για παιδιά που έχουν κάποια αρρώστια, όπως ο καρκίνος, και βρίσκονται στο νοσοκομείο, μπορεί να είναι φίλος για κάποια παιδιά. Ένα σκυλί μπορεί να είναι χρήσιμο και για την αστυνομία, να βρίσκει ναρκωτικά ή εκρηκτικά, να βρίσκει ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στο χιόνι, να ψάχνει ανθρώπους μετά από έναν σεισμό ή οποιαδήποτε καταστροφή. Ένα σκυλί μπορεί να βρει και νερό, μπορεί να βοηθάει έναν τσομπάνη ή να είναι σωματοφύλακας.



  1. Εσείς μπορείτε να τα εκπαιδεύσετε για όλα αυτά;

Ναι, για όλα.



  1. Και για τρούφες; (είδος μανιταριού δυσεύρετο και πολύ ακριβό)

Ναι, ναι. Βέβαια, η εκπαίδευση για συγκεκριμένες και ιδιαίτερα εξειδικευμένες εργασίες που ανέφερα παραπάνω πρέπει να αρχίζει από πολύ μικρή ηλικία, από δύο μηνών. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις μετά από έναν χρόνο είναι πάρα πολύ δύσκολο για τον άνθρωπο να μάθει στο σκυλί ακριβώς αυτό που θέλει.



  1. Μόνο σκύλους εκπαιδεύετε;

Ναι, μόνο σκύλους.



  1. Είναι εύκολο ή δύσκολο να εκπαιδευτεί  ένας σκύλος;

Κοιτάξτε … ένα σκυλί είναι σαν άνθρωπος. Αν έχω δέκα σκυλιά, δε θα έχουν όλα τον ίδιο χαρακτήρα· ένα θα είναι πεισματάρικο, ένα νευρικό, ένα παιχνιδιάρικο, ένα άλλο πιο άγριο. Γι’ αυτό το λόγο κάθε σκυλί για να εκπαιδευτεί χρειάζεται και άλλο χρόνο. Ένα φοβισμένο σκυλί θέλει πάρα πολύ χρόνο, γιατί έχει δοκιμάσει τη βία και φοβάται. Είναι πιο δύσκολο να εκπαιδεύσεις ένα φοβισμένο σκυλί, παρά ένα άγριο.



  1. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει την εκπαίδευσή του ένας σκύλος;

Η εκπαίδευση του σκυλιού αρχίζει από το πρώτο λεπτό που θα το πάρεις στο σπίτι. Να του μάθεις για το φαγητό, να το μάθεις να περπατάει με λουρί, να κάνει την ανάγκη του.



  1. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση ενός σκύλου;

Αυτά που ανήκουν σε μικρές ράτσες, όπως σαντάκο, σίτσου, πεκινουά, είναι πεισματάρικα και δύσκολο να τα εκπαιδεύσεις πώς να συμπεριφέρονται στο σπίτι, να μη δαγκώνουν, για παράδειγμα, τα έπιπλα. Τα μεγάλα, που ζουν έξω, όπως ο γερμανικός ποιμενικός, τα ντόπερμαν, τα ροντβάιλερ, είναι πιο εύκολο. Χρειάζονται μόνο να μάθουν τη βασική υπακοή, όταν πρόκειται να εκπαιδευτούν για μια οικογένεια και όχι για να τα χρησιμοποιήσει π.χ. η αστυνομία. Και αυτά όμως θέλουν την αγάπη όπως τα μικρά σκυλιά που έχουμε για μέσα στο σπίτι.



  1. Με πόσα σκυλιά μπορείτε να ασχολείστε ταυτόχρονα;

Μπορεί να έχω να εκπαιδεύσω δέκα σκυλιά. Κάθε μέρα προσπαθώ να ασχολούμαι με όλα. Δεν μπορώ το ένα για μια μέρα να το αφήσω και να εκπαιδεύσω τα άλλα εννιά. Μετά ζηλεύει και είναι άγριο.



  1. Πόση ώρα καθημερινής εξάσκησης απαιτείται για την εκπαίδευση ενός σκύλου;

Ένα σκυλί θέλει κάθε μέρα τρεις φορές έξω μόνο για την ανάγκη του. Σε ό, τι αφορά την εκπαίδευση, το πρωί πρέπει να του μάθεις στο περπάτημα να μην κάνει ζημιές με άλλα ζώα, να μη δημιουργεί προβλήματα με παιδιά, να μην τρέχει στα αυτοκίνητα, να μη γαυγίζει χωρίς λόγο, να μη γαυγίζει τις γάτες. Όταν είναι άσχημος ο καιρός, αυτό πρέπει να γίνεται για μία ώρα κάθε μέρα. Όταν όμως ο καιρός είναι καλός, η εκπαίδευση μπορεί να διαρκέσει δύο-δυόμιση ώρες κάθε μέρα.



  1. Τι μεθόδους χρησιμοποιείτε; Χρησιμοποιείτε κάποια στιγμή κάποιας μορφής βία;

Βία καθόλου. Δε μου αρέσει  καθόλου αυτό. Δε μου αρέσει να βλέπω σκυλιά που τα έχουν χτυπήσει. Όταν κάποιος έρχεται σε μένα, για να εκπαιδεύσω το σκυλί του πρώτα τον ρωτάω: “Χτυπάς το σκυλί;”. Βλέπω και το σκυλί. Αν το δω ότι είναι φοβισμένο, ξέρω ότι το έχουνε χτυπήσει και δεν θα το εκπαιδεύσω. Γιατί, αν του δώσω εγώ αγάπη και όταν το πάρει πίσω το αφεντικό του, χρησιμοποιεί πάλι βία μετά την εκπαίδευση, για ποιο λόγο να το εκπαιδεύσω; Κάθε σκυλί θέλει αγάπη. Γι’ αυτό ποτέ δε χρησιμοποιούμε βία.



  1. Χρησιμοποιείτε το φαγητό ως μέσο αμοιβής και εκπαίδευσης;

Στα μικρά κουταβάκια, ναι, γιατί αυτά δεν καταλαβαίνουν τι λέμε. Στην Τσεχία είχαμε ένα πάρκο με είκοσι λύκους. Πριν αρχίσω την εκπαίδευση σκυλιών, για δύο χρόνια, με μία ομάδα εκπαιδευτών, μία ώρα κάθε μέρα  παρατηρούσαμε τους λύκους, πώς συμπεριφέρονται μεταξύ τους από τη στιγμή που θα γεννηθούν. Έτσι, μάθαμε από τους λύκους για τα σκυλιά. Αν, λοιπόν, έχεις ένα μικρό σκυλάκι, δε μπορείς να το φωνάξεις και αμέσως αυτό να έρθει σε σένα. Εγώ το πήρα από τη μαμά, το σκυλάκι θέλει φαγητό. Στη συνέχεια, όμως δεν πρέπει να χρησιμοποιείς την αμοιβή του φαγητού κάθε μέρα και σε κάθε εκπαίδευση, γιατί μετά θα σε ακούει μόνο όταν πρόκειται για φαγητό. Αυτό δεν το θέλουμε και γι’ αυτό χρησιμοποιούμε μία φορά το φαγητό, μία φορά το παιχνίδι, μέχρι να μάθουμε το σκυλί να έχει ως μόνη αμοιβή το παιχνίδι, όπως ένα μπαλάκι, ή το χάδι.



  1. Πόσο καιρό κρατάτε τα σκυλιά που είναι αδέσποτα;

Μέχρι τρεις μήνες, διότι τρεις μήνες χρειάζεται για να τα εμβολιάσουμε και σκυλί που δεν έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια δεν το δίνω. Πριν τα δώσω, τους μαθαίνω επίσης βασική υπακοή, γιατί συνήθως αυτά τα σκυλιά τα προηγούμενα αφεντικά τους τα είχανε δεμένα συνέχεια με ένα λουρί ενός μέτρου και σε όλη τους τη ζωή ήτανε κλεισμένα. Αυτό δεν είναι καλό. Προσπαθώ να τους δώσω αγάπη κάνοντας μαζί τους μία βόλτα.



  1. Ποια ράτσα σκύλων είναι η καταλληλότερη για παιδιά;

Πάρα πολύ καλά είναι τα αγίου Βερνάνδου, ο γερμανικός ποιμενικός, τα μπόξερ. Βέβαια θα πρέπει και το σκυλί και το παιδί να μεγαλώνουν μαζί. Το σκυλί, δηλαδή, να το έχει ένα παιδί από μικρό κουταβάκι. Αυτά τα σκυλιά δε θα είναι μόνο φίλοι με τα παιδιά, αλλά και θα τα προστατεύουν. Μπορούν να μάθουν στα παιδιά ακόμη και να περπατούν και φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να τα δαγκώσουν.



  1. Για ποιο λόγο ένα παιδάκι να προτιμήσει ένα σκύλο, παρά μια γάτα;

Σωστή ερώτηση. Συνήθως ένα παιδί μπορεί να ζηλέψει ένα άλλο παιδί και να θέλει ένα σκυλί. Όμως… το παιδί αυτό έχει τα μαθήματά του, την ξένη γλώσσα, το καράτε. Έτσι το σκυλί είναι συνέχεια κλεισμένο. Ποιος θα ασχοληθεί με το σκυλί, οι γονείς; Και αυτοί ίσως έχουν δουλειές. Οι γάτες, από την άλλη, είναι όλη την ημέρα στο σπίτι και μπορεί ένα παιδί που δεν έχει ελεύθερο χρόνο να ασχοληθεί μαζί τους, γιατί χρειάζονται μόνο ένα χάδι. Το παιδί αυτό θα πάρει μια γάτα. Το παιδί που έχει χρόνο, που έχει μόνο τα μαθήματα του σχολείου και μπορεί να ασχοληθεί με ένα σκυλί, να το πάει δηλαδή μια βόλτα, αυτό το παιδί μπορεί να επιλέξει να έχει ένα σκυλί.



17.  Τα σκυλιά που εκπαιδεύετε δένονται συναισθηματικά μαζί σας; Όταν είναι να τα επιστρέψετε μετά την εκπαίδευση στο αφεντικό τους, πώς αντιμετωπίζει ο σκύλος τον αποχωρισμό από σας;

Αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο. Όταν άρχισα την εκπαίδευση σκύλων, τα κρατούσα ένα μήνα, αλλά μετά έκλαιγα και εγώ και το σκυλί.  Γι’ αυτό το λόγο τώρα τα κρατάω μία εβδομάδα χωρίς να βλέπουν το αφεντικό τους και τα μαθαίνω βασική υπακοή. Μετά από μία εβδομάδα έρχεται το αφεντικό και πρέπει να εκπαιδεύσω και το αφεντικό. Δε θέλω να ακούει εμένα το σκυλί. Εγώ δε μιλάω, μιλάει μόνο το αφεντικό. Θέλω, δηλαδή, να φύγουν και οι δύο από μένα σαν να είναι ένας άνθρωπος, όχι σκύλος και αφεντικό.



  1. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη στη συμπεριφορά μας απέναντι στο σκύλο μας;

Ο σκύλος δεν είναι ρομπότ. Όταν έρχεται σε εμένα ένα σκυλί για να του μάθω βασική υπακοή, δηλαδή να ακούει στο “κάτσε κάτω”, ”μείνε μαζί” και όχι κάτι ιδιαίτερα εξειδικευμένο, για μένα είναι κάτι πολύ εύκολο. Είναι όμως πολύ δύσκολο να τα μάθω στο αφεντικό, γιατί αυτός σκέφτεται ότι τώρα αυτό το δευτερόλεπτο που θέλω εγώ πρέπει να κάτσει το σκυλί. Περπατάω, δηλαδή, με το σκυλί και έχει πολύ ζέστη και, ενώ το σκυλί δεν μπορεί να αναπνεύσει από τη ζέστη, εγώ θέλω να του πω κάτσε και το σκυλί το μόνο που σκέφτεται είναι ότι θέλει νερό. Όταν δίνουμε μία εντολή στο σκυλί, πρέπει να σκεφτόμαστε: “έχει ζέστη;”, “έχει κρύο;”, “βρέχει”, “μήπως λίγο πριν έκανε εμβόλιο το σκυλί;”. Διότι, αν έχει κάνει εμβόλιο το σκυλί, δεν έχει διάθεση, καθώς το φάρμακο “δουλεύει”. Γι’ αυτό το λόγο για καθετί πρέπει να ψάχνουμε την κατάλληλη στιγμή και το χώρο.



  1. Ποια είναι αγαπημένη σας ράτσα και γιατί;

Για μένα δεν υπάρχει καμία ράτσα πιο αγαπητή από κάποια άλλη. Εγώ αγαπάω όλα τα σκυλιά με μία καρδιά. Όσο μπορώ κρατάω όλα τα σκυλιά. Και αυτά από τον δρόμο και αυτά από ράτσα. Και τα αδέσποτα είναι τόσο έξυπνα που μπορούν να μάθουν πιο εύκολα και από τα ράτσας. Ο γερμανικός ποιμενικός μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση ναρκωτικών, το μπόξερ είναι σωματοφύλακας, το ίδιο και το ντόμπερμαν και το ροντβάιλερ. Αυτά τα σκυλιά δεν μπορώ να τα κάνω να παίξουν με τα παιδιά, δεν μπορώ να τα πάρω στο νοσοκομείο να παίξουν με τα παιδιά που έχουν καρκίνο, γιατί θα τα δαγκώσουν. Τα αδέσποτα, όμως, θέλουν να πάρουν αγάπη και να δώσουν πίσω. Αν εγώ πάρω ένα αδέσποτο και το έχω όλη τη μέρα μαζί μου στο σπίτι και το χαϊδεύω και περπατάω στο δρόμο και το χαϊδεύει όλος ο κόσμος, όταν το πάω στο νοσοκομείο και θέλει να το χαϊδέψει ένα παιδί, τότε και το σκυλί θα το νιώσει, γιατί μεγαλώνει με ανθρώπους και νιώθει περισσότερο την αγάπη.



  1. Θυμάστε κάποιο αστείο ή παράξενο περιστατικό κατά την εκπαίδευση κάποιου σκύλου;

Είχα δύο σκυλιά για εκπαίδευση και περπατούσα στο χιόνι κρατώντας ένα σκυλί σε κάθε χέρι. Αυτά είδαν ένα γατάκι, έκαναν ένα πήδημα να ορμήξουν και εγώ, επειδή τα κρατούσα, έπεσα μπρούμυτα στο χιόνι και με έβλεπε όλη η γειτονιά να είμαι ξαπλωμένη στο χιόνι και να κρατάω τα σκυλιά να μη φύγουν. Ένα άλλο περιστατικό: αφού εκπαίδευσα ένα σκυλάκι, γερμανικό ποιμενικό, μετά από δύο μήνες ήρθε το αφεντικό του και ήθελα να δω πώς ήτανε πια μαζί, αν είχανε γίνει ένα. Αυτός μου είπε όλα καλά, αλλά εγώ ήθελα να τον δοκιμάσω. Ενώ έδινε εντολές στο σκυλί, εγώ πήγα πίσω του και έδινα κι εγώ εντολές και το σκυλί αντί να ακούει το αφεντικό του, άκουγε εμένα. Το αφεντικό δεν το πίστευε αυτό που γινόταν. Αν, όμως, δεν έχεις χρόνο για το σκυλί, το σκυλί δε σε ακούει.



  1. Το σκυλί πρέπει πάντα να ακούει; Δεν είναι φυσιολογικό να μην ακούει καμιά φορά;

Είπαμε και πριν πως το σκυλί δεν είναι ρομπότ. Όμως … όταν περπατάω στο δρόμο και κρατάω ένα ροντοβάιλερ, το οποίο είναι επικίνδυνο, γιατί είναι σωματοφύλακας, τότε πρέπει να ακούει αμέσως τι λέω. Άλλο είναι αν έχω ένα αδέσποτο που παίζω μαζί του με το μπαλάκι, αλλά ο σκύλος-σωματοφύλακας ίσον δύναμη και σε κακά χέρια ίσον πολύ κακός σκύλος.



  1. Σας ζήτησαν ποτέ να μάθετε σε έναν σκύλο κάτι που σας φάνηκε ιδιαίτερο, παράξενο ή υπερβολικό;

Ναι! Ήρθαν σε εμένα, εδώ στην Ελλάδα, με ένα σκυλάκι που ήταν διασταύρωση μπόξερ με ντόμπερμαν και ήθελαν να το εκπαιδεύσω να περπατάει μόνο όταν ήθελαν αυτοί και όλες τις άλλες στιγμές να είναι κάτω. Αυτό δε γίνεται!  Αρνήθηκα να το εκπαιδεύσω, γιατί και ο σκύλος θέλει να περπατήσει, θέλει να παίξει. Ένα σκυλάκι που είναι συνέχεια δεμένο, γίνεται άγριο και φοβισμένο και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για τα μικρά τα παιδιά.



  1. Αν βρει κάποιος ένα αδέσποτο σκύλο, και μάλιστα νεογέννητο ή πολύ μικρό, τι του προτείνετε να κάνει;

Το πολύ μικρό σκυλάκι χρειάζεται τρεις φορές την ημέρα γάλα. Μετά, σταδιακά του δίνετε ψωμί με γάλα, αυγό, τυρί, γιαούρτι και σιγά σιγά κρέας. Όταν δείτε πως το σκυλάκι αρχίζει μόνο του να τρώει, μπορείτε να ψάξετε για μία οικογένεια να το πάρει ή να το δώσετε σε έναν κτηνίατρο να ψάξει αυτός για οικογένεια.



  1. Αυτό που λένε ότι τα σκυλιά δεν πρέπει να τρώνε γλυκά, γιατί τυφλώνονται, ισχύει;

Πολύ σωστή ερώτηση! Η σοκολάτα είναι δηλητήριο για όλα τα σκυλιά! Το σκυλί θα πεθάνει μέσα σε δύο ώρες! Το ίδιο και τα καυτερά, που δημιουργούν πολύ μεγάλο πόνο στο στομάχι! 

Η κυριά Μόνικα Βαλασούδη στο σχολείο μας

25.  Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των αδέσποτων σκυλιών στην πόλη της Αλεξανδρούπολης;

Καταρχήν - και το λέω σε εσάς που είστε παιδιά, γιατί το μέλλον όλων των ζώων είναι στα δικά σας χέρια, παιδιά- μπορείτε να βάλετε το καλοκαίρι μπροστά στα σπίτια ένα πλαστικό με νερό, μπορείτε το κομμάτι το ψωμί, αντί να το πετάξετε στα σκουπίδια, να το αφήσετε στο δρόμο, για να το βρει κάποιο αδέσποτο σκυλί. Αν βρείτε στα σκουπίδια γατάκια σε σακούλες ή σκυλάκια σε σακούλες, βοηθήστε τα. Δώστε τα σε εμένα ή σε άλλον εκπαιδευτή ή σε έναν κτηνίατρο και εμείς θα βρούμε για αυτά οικογένεια. Γιατί, αν κάποια μέρα, έτσι όπως συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, αυτός ο κόσμος μείνει χωρίς σκυλιά και χωρίς γάτες, τότε δε θα υπάρξουν ούτε και άνθρωποι.




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να κρατούσε την ίδια στάση απέναντι στα ίδια της τα παιδιά.. Μεγάλωσαν θεωρητικά μόνες τους δύο πανέμορφες ψυχές. Μακάρι να τα γνώριζε και να έκανε μια συζήτηση με τα παιδιά της τωρα και να συνειδητοποιούσε τι έχασε. Είναι κρίμα.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι έτσι είναι και είναι και Δικομανης αμέσως στην Αστυνομία τα παραδίδει όλα !

Δημοσίευση σχολίου