Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Τα ολυμπιακά αθλήματα τότε και σήμερα

ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας, το 776 π.Χ., υπήρχε ένα και μοναδικό αγώνισμα, το στάδιο. Σταδιακά άρχισαν να προστίθενται και άλλα αγωνίσματα, όμως το στάδιο παρέμενε το δημοφιλέστερο αγώνισμα (όπως ο δρόμος 100 μέτρων σήμερα). Από αρκετά από τα αρχαία αγωνίσματα προέκυψαν κάποια σημερινά αθλήματα, των οποίων οι κανόνες δεν πολυδιαφέρουν από αυτούς των “προγόνων” τους. Στην αρχαιότητα αγωνίζονταν μόνο άντρες και μάλιστα γυμνοί.

1η- 776 π.Χ. Δρόμος σταδίου 200 μ.
      14η -724 π.Χ. Δίαυλος (2 στάδια) 400 μ.
      15η- 720 π.Χ. Δόλιχος (7-24 στάδια)2.000μ
      18η- 708 π.Χ. Πένταθλο και πάλη
      23η- 688 π.Χ. Πυγμή
      25η- 680 π.Χ. Τέθριππο
      33η- 648 π.Χ. Παγκράτιο και αγώνας ίππου κέλητος
      37η- 632 π.Χ. Δρόμος και πάλη παίδων
      38η- 628 π.Χ. Πένταθλο παίδων (μοναδική φορά)
41η- 616 π.Χ. Πυγμή παίδων
      65η -520 π.Χ. Οπλίτης δρόμος (2-4 στάδια)
      70η- 500 π.Χ. Απήνη (αρματοδρομία) (444 π.Χ) (84η, κατάργηση)
      93η- 408 π.Χ. Συνωρίς ίππων
      96η- 396 π.Χ. Αγώνας σαλπιγκτών και κηρύκων
      99η- 384 π.Χ. Τέθριππο πώλων
      128η- 268 π.Χ. Συνωρίς πώλων
      128η- 256 π.Χ. Αγώνας πώλου κέλητος
      145η -200 π.Χ. Παγκράτιο παίδων

Εισαγωγή αγωνισμάτων στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες (πηγή: www.sch.gr)

Δρόμος

Ως μοναδικό αγώνισμα στην αρχή, διαρκούσε μία ημέρα. Τα είδη δρόμων ήταν τέσσερα: το στάδιο, ο δίαυλος, ο δόλιχος και ο οπλίτης. Το στάδιο ήταν το δημοφιλέστερο αγώνισμα και διεξαγόταν σε ένα στίβο μήκους 600 ποδιών ή 192,28 μέτρων. Στο δίαυλο οι αθλητές κάλυπταν δύο φορές τη διαδρομή του σταδίου. Ο δόλιχος ήταν δρόμος αντοχής και η απόστασή του ποικίλλει ανάλογα με τις εποχές από 7 έως 24 στάδια. Στον οπλίτη οι αθλητές κάλυπταν απόσταση δύο σταδίων, αλλά αγωνίζονταν φορώντας χάλκινη αμυντική πανοπλία.

Άλμα

Η διεξαγωγή του άλματος γινόταν σε ένα σκαμμένο παραλληλόγραμμο χώρο, ο οποίος ήταν γεμάτος με μαλακό χώμα. Γινόταν, χωρίς να είναι υποχρεωτικό, χρήση αλτήρων, που ήταν λίθινα βάρη και τα χρησιμοποιούσαν οι αθλητές για να βοηθηθούν στην πραγματοποίηση του άλματος.

Δίσκος

Η δισκοβολία είχε μακρά παράδοση στον ελληνικό χώρο. Οι διάμετροι των δίσκων κυμαίνονταν από 17 έως 32 εκ. και το βάρος από 1,3 έως 6,6 κιλά. Στους αγώνες βέβαια όλοι οι αθλητές αγωνίζονταν με τον ίδιο δίσκο. Ο τρόπος ρίψης του δίσκου δε διέφερε πολύ από τον σημερινό τρόπο.

Ακόντιο

Η διαφορά με το σημερινό αγώνισμα είναι η χρήση της αγκύλης, μίας δερμάτινης λωρίδας που την έδεναν οι αθλητές στο κέντρο βάρους του ακοντίου σχηματίζοντας μία θηλιά, μέσα από την οποία περνούσαν τα δάχτυλά τους.

Πάλη

Υπήρχαν δύο είδη πάλης, η όρθια πάλη και η κάτω πάλη. Στην πρώτη, ο νικητής έπρεπε να ρίξει τρεις φορές κάτω τον αντίπαλο, ενώ στη κάτω πάλη νικητής ανακηρύσσονταν αυτός που θα ανάγκαζε τον αντίπαλο να παραδεχτεί την ήττα του.

Η πυγμή (πυγμαχία)
Οι αθλητές είχαν δερμάτινες λουρίδες δεμένες στα χέρια τους, για να κρατάνε σταθερά τα δάχτυλα και την άρθρωση του καρπού. Ο αγώνας τελείωνε όταν ένας από τους δύο αθλητές παραδεχόταν την ήττα του ή έπεφτε αναίσθητος.

Παγκράτιο

Συνδύαζε την πάλη με την πυγμή. Οι αθλητές δε φορούσαν ιμάντες στα χέρια τους και η ανακήρυξη του νικητή γινόταν όπως και στην πυγμή.

Πένταθλο

Ήταν σύνθετο αγώνισμα που απαρτίζονταν από τα εξής αγωνίσματα: άλμα, δρόμος, ακόντιο, δίσκος και πάλη. Επειδή ήταν σχεδόν ακατόρθωτο ο ίδιος αθλητής να νικήσει και στα πέντε αγωνίσματα, έχει επικρατήσει η υπόθεση, σύμφωνα με αρχαίες μαρτυρίες, ότι αρκούσε η νίκη σε τρία από αυτά.

Ιππικά αγωνίσματα

Τα αγωνίσματα αυτά ήταν εντυπωσιακά και διεξαγόταν στον ιππόδρομο της Ολυμπίας. Τα αρματοδρομικά αγωνίσματα ήταν το τέθριππο, ένα άρμα με τέσσερα άλογα, η απήνη, άρμα που το έσερναν δύο ημίονοι (μουλάρια), η συνωρίδα, άρμα με δύο άλογα, το τέθριππο πώλων, άρμα με τέσσερα πουλάρια, και η συνωρίδα πώλων, άρμα με δύο πουλάρια.
Τα ιπποδρομικά αγωνίσματα ήταν η ιπποδρομία τελείων κελητών, δηλαδή αγώνισμα με αναβάτη πάνω σε άλογο, η κάλπη, δηλαδή ιπποδρομίες φοράδων, και οι ιπποδρομίες πώλων.


ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 1896

Στίβος, πάλη, άρση βαρών, γυμναστικά αγωνίσματα, κολύμβηση, ποδηλασία, σκοποβολή, ξιφασκία, αντισφαίριση (τένις).



Νίκος Γκάλης


Νίκος Κακλαμανάκης
 
Πύρρος Δήμας
 


Βούλα Πατουλίδου
 




Η δικιά μας Πηγή Δεβετζή
ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ


Η υπερπροσπάθεια
   Αντιπτέριση (μπάντμιντον), αντισφαίριση (τένις), άρση βαρών, γυμναστική, επιτραπέζια αντισφαίριση (πιγκ-πογκ), ιππασία, ιστιοπλοΐα, καλαθοσφαίριση (μπάσκετ), κανόε-καγιάκ, υγρός στίβος, κωπηλασία, μοντέρνο πένταθλο, μπέιζμπολ, πάλη, πετοσφαίριση (βόλεϊ), ποδηλασία, ποδόσφαιρο, πυγμαχία, σκοποβολή, σόφτμπολ, στίβος, τάεκ-βο-ντο, τζούντο, τοξοβολία, τρίαθλο, χειροσφαίριση (χάντμπολ), ξιφασκία, χόκει.

                                                                                                         Χότζα Άννα


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτικό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εργασία μου!

Δημοσίευση σχολίου