Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Επίσκεψη στο παιδικό χωριό SOS του Αρίστεινου

     Η δημοσιογραφική ομάδα του σχολείου μας επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του παιδικού χωριού SOS στο Αρίστεινο, ένα χωριό δίπλα ακριβώς από την Άνθεια. Η ευγενικότατη κοινωνική λειτουργός του χωριού, αφού μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του χωριού, μας ενημέρωσε για το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας των παιδικών χωριών SOS γενικά αλλά και συγκεκριμένα για το χωριό στο Αρίστεινο. Το συμπέρασμα; Ξέραμε πολύ λίγα για τα παιδικά χωριά SOS, αλλά μάθαμε πάρα πολλά και εντυπωσιαστήκαμε με όσα προσφέρουν στα παιδιά τα χωριά SOS.



Παιδικά χωριά SOS, παιδικό χωριό SOS Αρίστεινου

     Η δημιουργία των παιδικών χωριών SOS ήταν μια ιδέα του αυστριακού παιδιάτρου Χέρμαν Γκμάινερ, ο οποίος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήθελε να βοηθήσει τα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους και ήθελαν κάποια υποστήριξη σε όλους τους τομείς, αλλά και τις μητέρες που έχασαν τον άντρα τους.

      Σήμερα στον κόσμο υπάρχουν 950 χωριά SOS, τα οποία αποτελούν μία φιλανθρωπική μη κυβερνητική οργάνωση. Στην Ελλάδα υπάρχουν τρία τέτοια χωριά, ένα στη Βάρη της Αθήνας, ένα στο Πλαγιάρι της Θεσσαλονίκης και ένα στο Αρίστεινο του Δήμου Αλεξανδρούπολης, στο διπλανό από το Γυμνάσιο της Άνθειας χωριό.

      Σκοπός των παιδικών χωριών SOS είναι να βοηθήσουν παιδιά που έχουν βρεθεί μακριά από το φυσικό οικογενειακό τους περιβάλλον, όχι μόνο παιδιά ορφανά αλλά και παιδιά που οι γονείς τους δεν είχαν τις δυνατότητες να τα μεγαλώσουν. Επίσης, υπάρχουν παιδιά που δέχτηκαν κακοποίηση από τους γονείς τους.

Το παιδικό χωριό SOS στο Αρίστεινο
Το παιδικό χωριό SOS του Αρίστεινου στον Έβρο βοηθάει τα παιδιά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, αλλά μπορεί να δεχτεί παιδιά και από πιο μακρινές περιοχές. Αποτελείται από έξι σπίτια που το καθένα μπορεί να φιλοξενήσει έξι παιδιά. Σήμερα φιλοξενούνται έντεκα παιδιά σε τέσσερα από τα σπίτια. Σε κάθε σπίτι υπάρχει μια μαμά SOS, η οποία αναλαμβάνει έμμισθα όλα τα καθήκοντα μιας φυσικής μητέρας για όλο το 24ωρο. Αν από το σπίτι λείψει η μαμά SOS, τα καθήκοντά της αναλαμβάνει η θεία SOS, η οποία τις υπόλοιπες μέρες διαμένει πάλι μέσα στο χωριό, αλλά σε ξεχωριστό σπίτι.

Τα παιδικά χωριά SOS προσπαθούν να είναι το περιβάλλον που ζουν τα παιδιά φυσικό, όπως όλων των παιδιών. Γι’ αυτό και τα παιδιά φοιτούν στα σχολεία τις περιοχής και έχουν εξωσχολικές δραστηριότητες όπως όλα τα παιδιά, ώστε να μην είναι αποκομμένα από το γύρω τους κοινωνικό περιβάλλον. Υπάρχει επιπλέον και ένας παιδαγωγός που εργάζεται 8 ώρες καθημερινά στο χωριό SOS και αποτελεί κατά κάποιον τρόπο την πατρική μορφή, δίχως όμως να μένει στο σπίτι ή να αντικαθιστά στην καθημερινότητα τον φυσικό γονιό, όπως κάνει η μαμά SOS.

Στο Αρίστεινο, στο χώρο των παιδικών χωριών SOS, λειτουργούν επίσης ένα Συμβουλευτικό Κέντρο, το οποίο προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, λογοθεραπευτικής και μαθησιακής ενίσχυσης σε παιδιά και οικογένειες της ευρύτερης περιοχής, και ένα Κέντρο Ημέρας για παιδιά με ειδικές ανάγκες της γύρω περιοχής (ηλικίας 12-25 ετών), στο οποίο λειτουργούν εργαστήρια επαγγελματικής αποκατάστασης και εκμάθησης τεχνών.

Τα παιδικά χωριά SOS δέχονται παιδιά από 18 χρονών και κάτω. Όταν τα παιδιά φτάσουν στην Α΄ Λυκείου, μένουν στη Στέγη Νέων. Εκεί λειτουργούν όπως και στα χωριά SOS, μόνο που τα παιδιά μένουν σε ξεχωριστό δωμάτιο και προσπαθούν σιγά σιγά να κοινωνικοποιηθούν και να ανεξαρτητοποιηθούν. Όταν τα παιδιά μεγαλώσουν μπορούν να επιστρέψουν στους γονείς τους, αν έχουν. Τα παιδικά χωριά SOS δεν έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν παιδιά με προβλήματα υγείας ή με αναπηρίες.

Καρπούζη Ροζίνα


Συνοψίζοντας, παιδαγωγικές αρχές χωριών SOS 

     Τα παιδικά χωριά SOS λειτουργούν με βάση τέσσερις παιδαγωγικές αρχές που διατυπώθηκαν από τον ίδιο τον Χέρμαν Γκμάινερ:

Η Μητέρα: Κάθε παιδί έχει έναν γονιό για να το φροντίζει.

Η Μητέρα SOS, η οποία καλείται να καλύψει το μεγάλο συναισθηματικό και ψυχικό κενό παιδιών που είναι μόνα τους, δίχως οικογένεια.

Αδέλφια: Οι οικογενειακοί δεσμοί αναπτύσσονται και δημιουργούνται νέοι.

Κορίτσια και αγόρια διαφόρων ηλικιών, είτε είναι φυσικά αδέλφια είτε όχι, ζουν μαζί ως αδέλφια, και αναπτύσσονται μεταξύ τους συναισθηματικές σχέσεις, όπως αναπτύσσονται σε κάθε οικογένεια.

Το Σπίτι: Κάθε Οικογένεια έχει το δικό της σπίτι.

Το σπίτι είναι το φυσικό καταφύγιο για κάθε παιδί, γι’ αυτό και κάθε οικογένεια έχει το δικό της σπίτι.

Το Χωριό: Η Οικογένεια SOS είναι μέρος της ευρύτερης κοινωνίας.

Το χωριό επιτρέπει στα παιδιά να αναπτυχθούν με ασφάλεια, αλλά παράλληλα είναι και μια γέφυρα προς την κοινωνία.

Χρυσαφίδου Στεφανία


Η Δέλτα Τηλεόραση για το παιδικό χωριό SOS στο Αρίστεινο





Προσφορές στο χωριό SOS

    Το έργο των παιδικών χωριών SOS στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις μικρές ή μεγάλες δωρεές που προσφέρουν ιδιώτες, εταιρείες και οργανισμοί. Εάν θέλετε να βοηθήσετε τα παιδιά του παιδικού χωριού SOS Θράκης, μπορείτε να κάνετε τις δωρεές σας με τους εξής τρόπους:

2        Με ένα SMS αγάπης από το κινητό σας. Γράψτε τη λέξη SOS και στείλτε τη στο 54345. Το SMS κοστίζει 2,49€ + ΦΠΑ
2        Κατάθεση σε Τραπεζικούς λογαριασμούς:
            στην ALPHA BANK 101-002101-161787
            στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 5026-020155-199
2        Χρέωση πιστωτικής κάρτας  VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRESS
2        Επίσκεψη στο Παιδικό Χωριό SOS Θράκης, στο Αρίστεινο.
2        Αγοράζοντας ένα πλακάκι (100,00 ευρώ), όπου θα χαραχθεί το όνομά σας ή το όνομα αγαπημένου σας προσώπου και θα γίνει “θεμέλιο” αγάπης, στον περίβολο της εκκλησίας του παιδικού χωριού SOS.


Περισσότερες πληροφορίες για τα παιδικά χωριά SOS  στην ιστοσελίδα www.sos-villages.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου