Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί κάνουμε βασιλόπιτα και γιατί βάζουμε φλουρί;

      Γιατί την πρωτοχρονιά κάνουμε βασιλόπιτα, γιατί βάζουμε μέσα φλουρί, υπάρχει λόγος; Ακούστε λοιπόν την παρακάτω ιστορία.
Ο Μέγας Βασίλειος
Πριν από 1.500 περίπου χρόνια, στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία ζούσε ο Μέγας Βασίλειος, ο μεγάλος φιλάνθρωπος και άγιος της Εκκλησίας μας. Ο Μέγας Βασίλειος ήταν Δεσπότης της Καισαρείας. Κάποια μέρα ένας αχόρταγος στρατηγός - τύραννος της περιοχής ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης της Καισαρείας, αλλιώς θα κατακτούσε την πόλη και θα τη λεηλατούσε. Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι οι άνθρωποι της πόλης του ήταν φτωχοί και δεν είχαν να του δώσουν τίποτε αξιόλογο. Ο στρατηγός, με το που άκουσε αυτά τα λόγια, θύμωσε ακόμα περισσότερο και άρχισε να απειλεί τον Μέγα Βασίλειο ότι θα τον εξορίσει πολύ μακριά από την πατρίδα του ή κι ακόμη μπορεί να τον σκοτώσει.
Οι χριστιανοί της Καισαρείας αγαπούσαν πολύ το Δεσπότη τους και θέλησαν να τον βοηθήσουν. Μάζεψαν λοιπόν από τα σπίτια τους ό,τι χρυσαφικά είχαν και του τα προσέφεραν, ώστε δίνοντάς τα στο σκληρό στρατηγό να σωθούν και οι ίδιοι, αλλά και να σώσουν τον αγαπημένο τους Δεσπότη. Ο Μέγας Βασίλειος προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στο στρατηγό ό,τι χρυσαφικά είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που ο στρατηγός πήγε να ανοίξει το σεντούκι, έγινε το θαύμα! Εμφανίστηκε μια λάμψη και ένας λαμπρός καβαλάρης να ορμάει με το στρατό του επάνω στο στρατηγό και τους δικούς του. Σε ελάχιστο χρόνο ο στρατηγός και οι δικοί του αφανίστηκαν. Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και στρατιώτες του οι άγγελοι. Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισαρείας.
Ο Μέγας Βασίλειος, όμως, βρέθηκε σε δύσκολη θέση! Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Τι έκανε; Κάλεσε τους διακόνους και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά. Όταν αυτά ετοιμάστηκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισαρείας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της.
Ήταν λοιπόν ένα ξεχωριστό ψωμάκι η βασιλόπιτα, που έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε, φτιάχνουμε κι εμείς τη βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.

  Σνούπυ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου