Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Κατεβείτε από το αυτοκίνητο, ανεβείτε στο ποδήλατο!

    Το ποδήλατο είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μέσο μεταφοράς, καθώς υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το χρησιμοποιήσουμε.

      Καταρχήν, το ποδήλατο είναι ένα οικονομικό μέσο μεταφοράς, αφού δε χρειάζεται βενζίνη. Το αυτοκίνητο, εκτός του ότι κοστίζει πολύ η αγορά του, καταναλώνει βενζίνη, της οποίας η τιμή έχει αυξηθεί πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, με το ποδήλατο προστατεύουμε το περιβάλλον, γιατί όλα τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς εκπέμπουν καυσαέρια, τα οποία μολύνουν την ατμόσφαιρα. Πρέπει ακόμη και για λόγους κυκλοφοριακούς να επιλέγουμε το ποδήλατο, διότι με το αυτοκίνητο δεν μπορούμε να φτάσουμε γρήγορα στον προορισμό μας, όταν έχει κίνηση, αλλά και δυσκολεύουμε την κίνηση όλων στο δρόμο, ενώ με το ποδήλατο και γρήγορα φτάνουμε και δεν ενοχλούμε την κίνηση κανενός στο δρόμο. Ένας άλλος λόγος, και ίσως ο σημαντικότερος, είναι η ίδια η υγεία μας. Το ποδήλατο είναι ένα πολύ καλό όργανο γυμναστικής και γι’ αυτούς που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας αλλά και για τους υγιείς, για να συνεχίσουν να είναι υγιείς διατηρώντας καλή τη φυσική τους κατάσταση.      

Για να μπορούμε όμως να κυκλοφορήσουμε στην πόλη με ποδήλατο, πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Πρώτα θα πρέπει να υπάρχει ένα καλά οργανωμένο δίκτυο ποδηλατόδρομων, το οποίο θα πρέπει να είναι μεγάλο καλύπτοντας όλη την πόλη, ώστε οι ποδηλάτες να κινούνται άνετα σε όλους τους δρόμους. Θα πρέπει βέβαια ο ποδηλατόδρομος να είναι ασφαλής για όσους τον χρησιμοποιούν, χωρίς να έχει κακοτεχνίες, να μη θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των ποδηλατών, των άλλων οδηγών και των πεζών και να τους εξασφαλίζει καλή ορατότητα.

Σημαντική είναι όμως και η κυκλοφοριακή αγωγή των πολιτών. Θα πρέπει όλοι να σέβονται τον ποδηλάτη, να μην εμποδίζουν την κίνησή του και να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους πάνω στους ποδηλατόδρομους.

Αν τηρηθούν τα παραπάνω, τότε κάποτε θα έχουμε κι εμείς ένα απολύτως οργανωμένο ποδηλατικό δίκτυο. Πρέπει όμως από τώρα να κάνουμε την αρχή, να κατεβούμε από το αυτοκίνητο και να ανεβούμε στο ποδήλατό μας!

Μελένιου Δήμητρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου