Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Coca-Cola

       Στις 8 Μαΐου  του 1886. ο Τζον Πέμπερτον, φαρμακοποιός στην Ατλάντα, εμπνεύστηκε από την απλή περιέργεια... Του άρεσε πολύ να πειραματίζεται με ιατρικές συνταγές. Εκείνο το απόγευμα έψαχνε να βρει κάποιο φάρμακο ταχείας καταπολέμησης του πονοκεφάλου και, όπως ανακάτευε τα υλικά σε μια τρίποδη χάλκινη χύτρα, δημιούργησε ένα εύοσμο υγρό με χρώμα καραμέλας. Όταν το πείραμα ολοκληρώθηκε, το πήγε στο φαρμακείο του Τζέικομπς, που βρισκόταν λίγο παρακάτω. Εκεί πρόσθεσαν στο μίγμα ανθρακούχο νερό και το έδωσαν στους πελάτες να το δοκιμάσουν. Όλοι συμφώνησαν ότι αυτό το νέο αναψυκτικό ήταν κάτι το ξεχωριστό.
Ο Αϊ-Βασίλης της Coca-Cola
Ο Άγιος Βασίλειος της Εκκλησίας μας

Μετά το ίδιο το προϊόν, γεγονότα σταθμοί στάθηκαν η δημιουργία του λογότυπου και του μπουκαλιού της Coca-Cola. Ο λογιστής του Πέμπερτον, ο Φρανκ Ρόμπινσον, έδωσε στο μείγμα το όνομα Coca-Cola και το έγραψε με τον χαρακτηριστικό γραφικό του χαρακτήρα. Αυτό είναι το λογότυπο που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Το 1916 δημιουργήθηκε το διάσημο μπουκάλι με τις καμπύλες, το οποίο αποδείχτηκε εξαιρετικά επιτυχημένο -και εξακολουθεί να υπάρχει έως και σήμερα- χάρη στην ελκυστική του εμφάνιση και το πρωτότυπο σχέδιο.

Σιγά σιγά η Coca Cola άρχισε να εισχωρεί στην Κούβα, στο Πουέρτο Ρίκο, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, για να κατακτήσει τελικά όλο τον κόσμο. To 1931 η εταιρεία παρουσίασε τον Αϊ-Βασίλη στη διαφημιστική της εκστρατεία με τα χρώματά της. Έτσι, και η ίδια αύξησε τις πωλήσεις της αλλά και έκανε παγκοσμίως αναγνωρίσιμη τη μορφή του Santa Claus με τις μαύρες μπότες, το κόκκινο κοστούμι και την άσπρη γούνα.

Στην Ελλάδα, το Γενικό Χημείο του Κράτους έδωσε το πράσινο φως για την κυκλοφορία της στις 11 Φεβρουαρίου  του 1964, αλλά χρειάστηκαν πέντε χρόνια μέχρι να κάνει την εμφάνισή της στα ράφια των καταστημάτων, στις 10 Αυγούστου του 1969.

Σήμερα, μόνο στις Η.Π.Α. καταναλώνονται καθημερινά 6.000.000 μπουκάλια Coca–Cola, ενώ το σήμα της είναι αναγνωρίσιμο στο 98% του παγκόσμιου πληθυσμού.


  Σνούπυ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου