Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Οδός Δόμνας Βισβίζη

Η καπετάνισσα Δόμνα Βισβίζη
      Η Δόμνα Βισβίζη γεννήθηκε στον Αίνο την Ανατολικής Θράκης το 1783. Παντρεύτηκε τον Αντώνιο Βισβίζη, πλούσιο πλοίαρχο και εφοπλιστή από την Αίνο. Η Δόμνα εγκατέλειψε περιουσία, γονείς, φίλους και συγγενείς στην Αίνο για δύο πολύ μεγάλες αγάπες, αυτή της ελευθερίας και του άντρα της. Όταν ξέσπασε η επανάσταση το 1821, η Δόμνα και ο Αντώνιος με το καράβι τους, την Καλομοίρα, συμμετείχαν σε ναυμαχίες στο Θερμαϊκό, στη Χαλκιδική, την Ύδρα, τη Στυλίδα, το Βόλο, την Εύβοια και όπου τους καλούσε η πατρίδα.
Το μνημείο της Βισβίζη
στην πλατεία του φάρου, στην Αλεξανδρούπολη
      Το 1822, σε μία ναυμαχία στο Μαλιακό κόλπο, ο άντρας της σκοτώνεται μπροστά στα μάτια της. Η Δόμνα δε σταματά τη μάχη. Βάζει στο αμπάρι τον άντρα της και συνεχίζει μέχρι την άλλη μέρα τη μάχη. Μπροστά της στέκονται με θαυμασμό όλοι. Η γενναία καπετάνισσα επί τρία χρόνια, όσο άντεχε το καράβι της, που πήρε το όνομά της, συμμετείχε σε ναυμαχίες. 
      Η Δόμνα Βισβίζη, μετά από πολλούς αγώνες και θυσίες, αποτραβήχτηκε με τα τέσσερα παιδιά της στη Μύκονο, να ζήσει ήσυχα και ταπεινά. Πέθανε το 1852 στον Πειραιά, φτωχή, μα ευχαριστημένη που αξιώθηκε να δει ένα κομμάτι ελληνικής πατρίδας ελεύθερο.
     Θρακιώτισσα η Βισβίζη, γι' αυτό εμείς στη Θράκη την τιμούμε ιδαίτερα.


                                                                                        Παντελίδου Δήμητρα


                                                                                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου