Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο


    Το δέντρο των Χριστουγέννων αποτελεί σήμερα ένα διεθνές χριστουγεννιάτικο έθιμο. Ως χριστουγεννιάτικο σύμβολο-έθιμο φαίνεται πως το καθιέρωσε περίπου το 750 μ.Χ. ο Άγιος Βονιφάτιος, ο οποίος θέλησε να εξαλείψει την ιερότητα που απέδιδαν οι ειδωλολάτρες στη βελανιδιά αντικαθιστώντας την με το έλατο, δηλαδή το δέντρο των Χριστουγέννων.   

     Σύμφωνα με ερευνητές του αντικειμένου το πρώτο στολισμένο δέντρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη που με πέρασμα των χρόνων και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου αντικαταστάθηκαν από διάφορα, διακοσμητικά μόνο, στολίδια. Κατά την παράδοση, ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος, ο πρωτεργάτης της θρησκευτικής μεταρρύθμισης εκείνη την εποχή στην Ευρώπη.
Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, του Σπυρίδωνα Βικάτου

     Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον βαυαρό βασιλιά Όθωνα το 1833, πράγμα που σημαίνει πως είχε ήδη καθιερωθεί ως έθιμο στα βασιλικά παλάτια της βόρειας Ευρώπης. Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου, που ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, και στη συνέχεια στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν!

  Τσιτσεκίδου Αναστασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου