Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Κάνει την πάπια!

    Στη βυζαντινή εποχή, αυτός που κρατούσε τα κλειδιά του παλατιού ονομαζόταν Παπίας. Με τον καιρό, το όνομα αυτό έγινε τιμητικός τίτλος, που δινόταν σε έμπιστους αυλικούς. Ο Πάπιας είχε το δικαίωμα να παρακάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον αυτοκράτορα, να τρώει και να κουβεντιάζει μαζί του.

    Όταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Βασίλειος Β', Παπίας του παλατιού έγινε ο Ιωάννης Χανδρινός, ένας άνθρωπος ύπουλος και ψεύτης. Συνήθισε να διαβάλλει (συκοφαντεί) τους πάντες στον αυτοκράτορα με αποτέλεσμα να γίνει το φόβητρο όλων. Όταν κανείς του παραπονιόταν πως τον αδίκησε, ο Χανδρινός προσποιούταν τον έκπληκτο και τα μάτια του βούρκωναν υποκριτικά. - «Είσαι ο καλύτερος μου φίλος, του έλεγε. Πώς μπορώ να μιλήσω εναντίον σου στον αυτοκράτορα;». Η διπροσωπία του αυτή έμεινε κλασική στο Βυζάντιο.

Συνεπώς ... καμιά σχέση η παροιμία με το συμπαθές αμφίβιο
    Γι' αυτό, από τότε, όταν κάποιος πιανόταν να λέει κανένα ψέμα στη συντροφιά του ή να προσποιείται τον ανήξερο, οι φίλοι του έλεγαν ειρωνικά ότι “Ποιεί τον Παπίαν”, φράση που έμεινε ως τα χρόνια μας με μια μικρή παραλλαγή.

Παναγιωτίδης Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου