Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Παγωτό

      O πρόγονος του παγωτού δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα, γύρω στο 2.000 π.Χ. Παρασκευαζόταν από ελαφρώς βρασμένο ρύζι, μυρωδικά και γάλα, τα οποία τοποθετούνταν στο χιόνι, για να πήξουν.

The ice-cream dream
Αναφέρεται επίσης ότι ο Μέγας Αλέξανδρος αγαπούσε ένα μείγμα από φρούτα βουτηγμένο σε μέλι και χιόνι, το οποίο έφερναν από τις κορφές του Ολύμπου. Αυτή η πρώιμη μορφή παγωτού (κάτι σαν τις σημερινές γρανίτες) είχε διαδοθεί στις θερμές ασιατικές χώρες και τους λαούς της Μέσης Ανατολής των ελληνιστικών χρόνων.

Το 1533, όταν η Κατερίνα των Μεδίκων παντρεύτηκε τον Ερρίκο Β΄ της Γαλλίας, έφερε στη νέα της πατρίδα ένα παγωμένο επιδόρπιο από γλυκιά κρέμα, η οποία έμοιαζε πολύ με το σημερινό παγωτό. Η τιμή του ήταν αστρονομική, αφού δεν ήταν καθόλου εύκολο να διατηρηθεί ο πάγος το κατακαλόκαιρο.

Το παγωτό, λοιπόν, ήταν αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων. Όμως, γύρω στα 1560 ένας Ισπανός γιατρός που ζούσε στη Ρώμη, ο Μπλάσιους Βιλαφράνκα, ανακάλυψε ότι προσθέτοντας νιτρική ποτάσα στο χιόνι και στον πάγο μπορούσε να καταψύξει οτιδήποτε πολύ πιο γρήγορα. Αυτή η εφεύρεση έδωσε μεγάλη ώθηση στην παραγωγή παγωτού.

Όσο για την επόμενη εκδοχή του παγωτού με γάλα, δηλαδή την μορφή που επικρατεί σήμερα πλάι στις γρανίτες, οι Ιταλοί ισχυρίζονται ότι το επινόησαν τον 17ο μ.Χ. αιώνα, όταν κατασκεύασαν ένα λαχταριστό μείγμα από κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και λιωμένα φρούτα, που τα χτυπούσαν μέσα σε κάδο από θρυμματισμένο πάγο και αλάτι.

Αρέσει σε όλους
Γεγονός είναι ότι οι Ιταλοί ευθύνονται για την διάδοση και εξέλιξη του παγωτού στην Ευρώπη και για τη μετανάστευσή του στην Αμερική τον 19ο αιώνα. Το παγωτό διαδόθηκε στην Αγγλία και στην Αμερική χάρη στους Ιταλούς μετανάστες, που το πωλούσαν στους δρόμους. Το 1851 δημιουργήθηκε στη Βαλτιμόρη η πρώτη βιομηχανία παγωτού.




Σνούπυ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου