Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Οι άγνωστοι Μάγιας



Ναός των Μάγιας
Οι Μάγιας είναι ένας λαός Ινδιάνων της Κεντρικής Αμερικής. Πριν από τη κατάκτηση του Μεξικού από τους Ισπανούς οι Μάγιας είχαν αναπτύξει τον λαμπρότερο πολιτισμό του Δυτικού Ημισφαιρίου. Οι ρίζες του πολιτισμού τους φτάνουν πολύ πίσω στην προϊστορία, πέρα από τα 2000 π.Χ.!

Ασκούσαν τη γεωργία, έκτιζαν πέτρινα σπίτια και πυραμοειδείς ναούς, κατεργάζονταν το χαλκό και το χρυσό, γνώριζαν την υφαντουργία και χρησιμοποιούσαν μια μορφή ιερογλυφικής γραφής. Ανέπτυξαν σημαντικά την αρχιτεκτονική τους χτίζοντας ναούς και πυραμίδες.
  
Αγαλματίδια των Μάγιας
Οι Μάγιας θεμελίωσαν έναν πολιτισμό πάνω σε μαθηματικές και αστρονομικές γνώσεις ανυπολόγιστης ακόμα έκτασης! Κάθε ναός των Μάγιας φαίνεται να παριστάνει ένα νούμερο ή ένα ιδιαίτερο τμήμα του ημερολογίου τους. Το ημερολογιακό σύστημα των Μάγιας είναι το ακριβέστερο στον κόσμο.
Τοιχογραφία των Μάγιας
Για άγνωστους λόγους από το 1000 π.Χ. και μετά οι πόλεις τους αρχίζουν να εγκαταλείπονται, αλλά η οριστική εξαφάνισή τους επήλθε μετά το 1500 μ.Χ., όταν χτυπήθηκαν σκληρά από τους Ισπανούς κατακτητές της αμερικανικής ηπείρου.
 
                                                           Νιτσάκης Βασίλειος  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου