Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Οι φοβεροί δεινόσαυροι και η μυστηριώδης εξαφάνισή τους


Οι δεινόσαυροι ήταν ζώα που κυριάρχησαν στον πλανήτη μας για περισσότερο από 160 εκατομμύρια χρόνια. Πρωτοεμφανίστηκαν πριν από 230 εκατομμύρια χρόνια και πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια εξαφανίστηκαν, πράγμα που σήμανε και το τέλος της κυριαρχίας τους στον πλανήτη.


Τυραννόσαυρος Ρεξ

Τον 19ο αιώνα ανακαλύφθηκε ο πρώτος σκελετός δεινόσαυρου. Οι παλαιοντολόγοι έχουν ανακαλύψει περισσότερα από 500 είδη δεινοσαύρων. Οι περισσότεροι δεινόσαυροι ήταν χορτοφάγοι, κάποιοι ήταν σαρκοφάγοι (με φοβερότερο τον Τυραννόσαυρο Ρεξ) και λίγοι παμφάγοι. Άλλοι ήταν δίποδοι, ενώ άλλοι τετράποδοι. Οι πρώτοι δεινόσαυροι πρέπει να ήταν μικροί και δίποδοι. Πολλά είδη ζούσαν σε κοπάδια. Γεννούσαν αυγά και υπάρχουν υποψίες πως κάποιοι ήταν κανίβαλοι. Σήμερα, οι πιο στενοί συγγενείς των δεινοσαύρων θεωρούνται οι κροκόδειλοι και τα πουλιά.

Πώς όμως εξαφανίστηκαν αυτά τα τρομερά πλάσματα; Πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια τα περισσότερα από τα μισά παγκόσμια είδη ζώων εξαλείφτηκαν! Γιατί αυτά εξαφανίστηκαν, ενώ τα περισσότερα θηλαστικά (όπως οι χελώνες, οι κροκόδειλοι, οι σαλαμάνδρες) επέζησαν;

Υπάρχουν δύο κύριες υποθέσεις. Η μία είναι η σύγκρουση του πλανήτη μας με έναν αστεροειδή ή με έναν κομήτη, οπότε τεράστιες ποσότητες σκόνης γέμισαν την ατμόσφαιρα, ο ήλιος δεν μπορούσε να ζεστάνει τη γη και δημιουργήθηκε ψύξη, η οποία σκότωσε τα ζώα που είχαν συνηθίσει να ζουν σε ζεστό κλίμα. Η άλλη υπόθεση λέει πως συνέβη μια τεράστια ηφαιστειακή δραστηριότητα και η στάχτη σκέπασε τη γη με τις ίδιες συνέπειες της προηγούμενης θεωρίας. Και στα δύο σενάρια μειώθηκε η φωτοσύνθεση και καταστράφηκε η τροφική αλυσίδα. Τέλος, κάποιοι προτείνουν κάτι πιο απλό, δηλαδή μια βαθμιαία αλλαγή του κλίματος με αλλαγή και της στάθμης της θάλασσας.

Καρπούζη Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου