Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Οδός Γεωργίου Ζαρίφη

     Ο Γεώργιος Ζαρίφης ήταν τραπεζίτης, έμπορος, και εθνικός ευεργέτης. Γεννήθηκε το 1806 στην Κωνσταντινούπολη. Όταν ξέσπασε η επανάσταση, πήγε στη Ρωσία και εκεί σπούδασε ως υπότροφος του τσάρου Αλέξανδρου Α΄.

Το 1830 διορίστηκε από τον Καποδίστρια γραμματέας της διοίκησης Καρύταινας, αλλά σύντομα εγκατέλειψε τη θέση και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί ασχολήθηκε με το εμπόριο και απέκτησε μεγάλη περιουσία. Με μέρος της περιουσίας του ίδρυσε και συντήρησε εκπαιδευτήρια και κοινωφελή ιδρύματα. Το 1876 ίδρυσε τα Ζαρίφεια Διδασκαλεία στη Φιλιππούπολη.

Μετά το θάνατό του, το 1884, την καταστροφή των Ζαρίφειων Διδασκαλείων το 1906 από τους Βούλγαρους και την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης, το 1920, οι τοπικές αρχές ζήτησαν από το Υπουργείο Παιδείας να ιδρυθεί Παιδαγωγική Ακαδημία στην Αλεξανδρούπολη. Ως επιχείρημα προβλήθηκε ότι δε λειτουργούν τα Ζαρίφεια Διδασκαλεία και γι’ αυτό θα έπρεπε να ιδρυθεί στη Θράκη μια σχολή. Τελικά, το 1934 ιδρύθηκε στην Αλεξανδρούπολη Ακαδημία που ονομάστηκε “Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία”, με πρώτο διευθυντή τον Ευάγγελο Παπανούτσο. Στις 29 Ιουνίου 1960 έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ευεργέτη, η οποία βρίσκεται στον κήπο του κτηρίου.
Η Ακαδημία λειτούργησε ως το 1968, όταν καταργήθηκαν οι Παιδαγωγικές Ακαδημίες και δημιουργήθηκαν Πανεπιστημιακές Παιδαγωγικές Σχολές. Σήμερα στεγάζει τα πρότυπα Δημοτικά σχολεία της Παιδαγωγικής Σχολής.


Η Ακαδημία όταν πρωτοχτίστηκε
Η Ακαδημία σήμερα, αναλλοίωτη στο χρόνο



Κοντίδου Μαρία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου