Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Οδός Παλαιολόγου Κωνσταντίνου

     Ο ηρωικός τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Παλαιολόγος γεννήθηκε το 1403. Από το 1443 ως το 1448 διετέλεσε Δεσπότης του Μυστρά. Όταν τον Οκτώβριο του 1448 πέθανε ο αδερφός του Ιωάννης Η΄, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος ήταν ο διάδοχός του. Η φιλοπατρία του υπερνίκησε τους ενδοιασμούς του και το 1449 έφτασε στην Κωνσταντινούπολη.

Από το ένδοξο Βυζάντιο δεν είχε μείνει παρά μόνο η Κωνσταντινούπολη και τα περίχωρά της. Ο Κωνσταντίνος, βλέποντας τον τουρκικό κίνδυνο που πλησίαζε, ενίσχυσε την οχύρωση της πόλης και την εφοδίασε με τρόφιμα. Προσπάθησε μάταια να ευαισθητοποιήσει τη Δύση.

Στις 6 Απριλίου ο Μωάμεθ άρχισε την πολιορκία της πόλης έχοντας μια τεράστια στρατιά 260.000 ανδρών. Ο αγώνας ήταν άνισος. Στον Μωάμεθ, που του έκανε πρόταση παράδοσης, απάντησε: “Το να σου παραδώσω την Πόλη ούτε δικό μου δικαίωμα είναι ούτε κανενός άλλου από όσους κατοικούν σε αυτή· γιατί όλοι με μια ψυχή προτιμούμε να πεθάνουμε με τη θέλησή μας και δε λυπόμαστε για τη ζωή μας”.

Η Άλωση

Ο αυτοκράτορας με τη διαρκή παρουσία του στους προμαχώνες ενέπνεε θάρρος στους υπερασπιστές. Ο Κωνσταντίνος κοινώνησε στην Αγιά-Σοφιά και, δίνοντας το παράδειγμα της αυτοθυσίας, έπεσε μαχόμενος ηρωικά σαν απλός στρατιώτης. Η σωρός του δε βρέθηκε ποτέ και γρήγορα ο θάνατός του έγινε θέμα θρύλων, όπως αυτός του μαρμαρωμένου βασιλιά, που θα ξυπνήσει από τον ύπνο του και θα ανακαταλάβει την Κωνσταντινούπολη.



                                                                                                       Χότζα Πέτρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου