Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Εσκιμώοι, οι κάτοικοι των πάγων

     Οι Εσκιμώοι ζουν στα βόρεια της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά, πολύ κοντά στον Βόρειο Πόλο του πλανήτη μας. Το όνομά τους προήλθε από την ινδιάνικη λέξη Εσκιμαντζίκ, που σημαίνει αυτοί που τρώνε ωμό κρέας. Οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται Ινουίτ, δηλαδή άνθρωποι. Φαίνεται πως ανήκουν στη φυλή των Μογγόλων, καθώς είναι μικρόσωμοι, παχιοί και γεροδεμένοι. Το σώμα των ανδρών δεν ξεπερνά τα 1,60 μέτρα και των γυναικών τα 1,50.

Βασική απασχόληση των Εσκιμώων είναι το κυνήγι θαλάσσιων ζώων. Η πιο ενδιαφέρουσα επινόησή τους, που χρησιμοποιείται και στο κυνήγι, είναι μία μικρή μονοθέσια βάρκα από δέρμα φώκιας, το καγιάκ. Για τη μεταφορά τους έχουν τα έλκηθρά τους, που τα σέρνουν σκύλοι. Τους σκύλους τους χρησιμοποιούν και στο κυνήγι των λύκων, της αρκούδας και της αλεπούς, γιατί έχουν ανεπτυγμένη όσφρηση.

Οι κατοικίες τους κατασκευάζονται είτε από σανίδες και λάσπη είτε από πέτρες και λάσπη. Οι Εσκιμώοι, όμως, που κατοικούν βορειότερα έχουν για κατοικίες τους τα ιγκλού, τα οποία κατασκευάζονται από χιόνι και στο εσωτερικό τους είναι επενδυμένα με δέρματα. Για τη θέρμανση και το φωτισμό καίνε λίπος φώκιας!

Οι ενδυμασίες τους αποτελούνταν παλιότερα από δέρμα αρκούδας, φώκιας ή αλεπούς. Ένας ειδικός σάκος, το αμαούτ, χρησίμευε για τη μεταφορά των βρεφών. Σήμερα ντύνονται με μάλλινα υφάσματα, όπως κι εμείς.

Παντελίδου Δήμητρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου