Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Οδός Κωνσταντίνου Μαζαράκη

Ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης ήταν αξιωματικός του ελληνικού στρατού και συνέδεσε το όνομα του με την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης.

 Γεννήθηκε το 1869. Έλαβε μέρος στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Συμμετείχε και στον μακεδονικό αγώνα με το ψευδώνυμο καπετάν Ακρίτας συγκροτώντας το 1905 σώμα μακεδονομάχων. Κατά τους βαλκανικούς πολέμους ήταν από τους πρώτους που το 1912 εισήλθαν ως απελευθερωτές στη Θεσσαλονίκη. Το 1919 ως αρχηγός της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής στη Βουλγαρία είχε σκοπό την ενίσχυση και την εκχώρηση της Θράκης στην Ελλάδα. Για τα άριστα αποτελέσματα που έφερε, προήχθη σε υποστράτηγο από τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

 Στις 14 Μαΐου 1920 μονάδα της 9ης Μεραρχίας Σερρών κατέλαβε την Κομοτηνή. Την ίδια ημέρα κατέπλευσαν πλοία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (Δεδέαγατς τότε) και με επικεφαλής τον Μαζαράκη, διοικητή της Μεραρχίας Ξάνθης, παρέλαβαν τη πόλη.

 Ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης αποστρατεύτηκε το 1926 με το βαθμό του αντιστράτηγου και πέθανε στην Αθήνα το 1949.      Δούκογλου Φωτεινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου